Cjepivo protiv infekcije Humanim papiloma virusom (HPV) je dostupno u Republici Hrvatskoj kao dio Nacionalnog programa cijepljenja za svu djecu od 5. – 8. razreda osnovne škole, a mogu se cijepiti svi od 9 do 25 godina starosti.

Cilj je pružiti još jednom ovu važnu mogućnost zaštite zdravlja mladima koji se do sada nisu cijepili.

Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti. Iako je poželjno cijepiti se prije početka spolnih aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života kako bi se zaštita postigla prije nastanka moguće infekcije, cijepljenje se preporučuje i onima koji su već spolno aktivni, posebno ako imaju povećan rizik za infekciju HPV-om i njene teže oblike. To znači da se mogu cijepiti i odrasle osobe, uz plaćanje, jer iako postoji šansa da već imaju infekciju HPV-om s obzirom na njenu proširenost, mala je vjerojatnost da imaju infekciju sa svih devet tipova protiv kojih cjepivo pruža zaštitu (no, u ovom trenutku je otežana mogućnost cijepljenja uz naplatu, zbog nedostupnosti cjepiva za komercijalnu upotrebu).

Djelotvornost cjepiva može biti nešto manja u osoba odrasle dobi koje su spolno aktivne, ako su već bile u kontaktu s nekim od tipova HPV-a sadržanim u cjepivu, no s obzirom da je mala vjerojatnost da su inficirani sa svim tipovima koje sadrži cjepivo, smatra se da cijepljenje ipak može pružiti određenu zaštitu.

Za savjetovanje o cijepljenju protiv HPV-a treba se obratiti nadležnom liječniku školske medicine (Služba za školsku medicinu) ili nadležnom epidemiologu (Službi za epidemiologiju) pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo čije kontakt podatke možete pronaći ovdje.
O značaju HPV cjepiva u prevenciji raka vrata maternice možete pročitati ovdje.

Više informacija o cijepljenju protiv HPV-a možete pročitati ovdje.

Podijeli!