Cijepljenje protiv HPV-a, koje je besplatno i preporučeno kroz nacionalni program cijepljenja za učenike i učenice osmog razreda osnovne škole, i u 2021. godini je, ovisno o raspoloživosti cjepiva, besplatno i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.

Cilj je pružiti još jednom ovu važnu mogućnost zaštite zdravlja mladima koji se do sada nisu cijepili.

Cijepljenje je preporučljivo provesti prije izlaganja infekciji HPV-om, što znači da je poželjno cijepiti se prije započinjanja spolne aktivnosti. Iako je poželjno cijepiti se prije početka spolnih aktivnosti ili što ranije na početku spolnog života, cijepljenje se preporučuje i onima koji su spolno aktivni. Mogu se cijepiti i odrasle osobe, uz plaćanje.

Djelotvornost cjepiva može biti nešto manja u osoba odrasle dobi koje su spolno aktivne, ako su već bile u kontaktu s nekim od tipova HPV-a sadržanim u cjepivu, no s obzirom da je mala vjerojatnost da su inficirani sa svim tipovima koje sadrži cjepivo, smatra se da cijepljenje ipak može pružiti određenu zaštitu.

Za savjetovanje o cijepljenju protiv HPV-a treba se obratiti nadležnom liječniku školske medicine (Služba za školsku medicinu) ili nadležnom epidemiologu (Službi za epidemiologiju) pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo čije kontakt podatke možete pronaći ovdje.
O značaju HPV cjepiva u prevenciji raka vrata maternice možete pročitati ovdje.

Više informacija o cijepljenju protiv HPV-a možete pročitati ovdje.

Podijeli!