Prvi mjesec u godini već je tradicionalno posvećen temama vezanim za rak vrata maternice.

16. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice ove godine obilježio se 21. siječnja, a 17. Europski tjedan prevencije raka vrata maternice u tjednu od 16. do 22. siječnja 2023. godine.

Prema podacima Registra za rak, posljednjih 10 godina u Hrvatskoj se bilježi 320 slučajeva raka vrata maternice godišnje, uz oko 120 povezanih smrtnih slučajeva. Pogledamo li ove podatke i iz drugog kuta, dolazimo do vrlo zabrinjavajuće statistike – rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, dok svaki treći dan od ovog uzroka premine jedna žena. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se među nešto mlađom populacijom – najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina života. No, rak vrata maternice je preventabilna bolest i s obzirom da znamo da je u gotovo svim slučajevima, čak 99 % njih, uzročnik raka vrata maternice HPV (humani papiloma virus), važno je podsjetiti da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem u vrlo ranoj fazi (PAPA testom).

Kako bi se žene podsjetilo na važnost i snagu prevencije kada je riječ o raku vrata maternice, u sklopu obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i Dana mimoza, u 2023. provele su se brojne aktivnosti i akcije te su predstavnici javnoga zdravstva najavili kako će se u Hrvatskoj  iduće godine ponovno uvesti nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, a prethodit će mu jednogodišnji pilot projekt u Virovitičko-podravskoj županiji. Radna skupina Ministarstva zdravstva usuglasila je da će se u prvoj fazi nacionalnog plana provoditi tzv. kotestiranje, tj. iz jednog uzorka površinskih stanica vrata maternice radit će se Papa test i HPV test, što se smatra najprimjerenijom inovativnom metodom u otkrivanju te vrste raka.
Stoga je važno naglasiti da se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti dostupnim metodama prevencije i da uz primjenu tih metoda prevencije, svatko može reći: „Neću rak vrata maternice – sebi, mami, ženi, kćeri, prijateljici, nikome!“

Više o obilježavanju dana prevencije raka vrata maternice i provedenim javnozdravstvenim aktivnostima u 2023. možete pročitati na ovoj poveznici.

 

Podijeli!