Nema jasno postavljenog pravila kada bi se on trebao napraviti, ali postoje naputci kada bi to bilo itekako poželjno.

Prvi spolni odnos nije nužan da bi se ostvario prvi kontakt s ginekologom i upoznalo se tijelo, njegove funkcije, moguća odstupanja, ali i prve spoznaje o oblicima i mogućnostima kontracepcije prije samog stupanja u spolne odnose.

Ova informacija je posebno važna ne samo djevojkama već i njihovim roditeljima, budući da su se brojne spoznaje i stavovi u ginekologiji promijenili (dogma da će se menstruacijski ciklus samoregulirati tijekom vremena, izostanak prve menstruacije i nakon 16. godine ili da će bolnost tijekom menstrualnog krvarenja nestati nakon poroda i sl.). Roditelji djevojaka mogu izabrati ginekologa za svoju kćer nakon što napuni 12 godina, a sa 16 godina to može i djevojka sama bez pratnje roditelja.

Uvođenjem novih tehnoloških dostignuća u svakodnevni rad pregledi djevojka koje nisu imale spolni odnos postaju lakši – primjerice, korištenjem transabdominalne ultrazvučne sonde, gdje se prislanjanjem ultrazvučne sonde izravno na trbušnu stjenku mogu raspoznati maternica, debljina njezine sluznice kao i izgled i veličina oba jajnika. Upravo ovakvim pregledom gdje istodobno ginekolog na ekranu raspoznaje uredan nalaz od patološkoga i prikuplja podatke o eventualnim odstupanjima u fiziologiji menstruacijskog ciklusa ili mogućoj patologiji spolnih organa i sama pacijentica pogledom na ekran može dobiti prvu sliku o svojim spolnim organima uz olakšano razumijevanje njihovog izgleda i položaja u samom tijelu.

Roditelji, kao i mlade djevojke, svakako bi trebali obratiti pažnju, ukoliko se djevojčica ili djevojka žali na pojedine situacije kao što su:

  • pojačani iscjedak iz rodice ili pojačani svrbež stidnice à nemojte to zanemariti jer obriskom sa stidnih usna i predvorja rodnice možete dobiti odgovor na navedene tegobe;
  • znatna odstupanja u duljini, intenzitetu i trajanju (ciklusi kraći od 21 ili dulji od 35 dana posebice uz pojačanu dlakavost na licu (usnice) i pubičnu dlakavost) menstruacijskog ciklusa i nakon 2 godine od nastupanja prve menstruacije à nemojte to potisnuti i zavaravati se o mogućim spontanim samoregulacijama ciklusa;
  • ciklički bolovi u maloj zdjelici koji se javljaju jednom mjesečno bez evidentnog menstruacijskog krvarenja;
  • izostanak mjesečnih krvarenja nakon uspostave menstrualne regularnosti.

Idealno bi bilo odluku o stupanju u spolni odnos popratiti odlaskom ginekologu. Pri donošenju te odluke i prije odlaska u liječničku ordinaciju sastavite listu pitanja koja želite uputiti Vašem ginekologu (o kontracepcijskom sredstvu, mogućnostima začeća, spolnim bolestima i dr.). Osobito je važno napomenuti ako ste primijetili bilo kakva odstupanja kao što su: crvenilo, svrbež, nelagoda, iscjedak i bolovi tijekom cijelog ciklusa ili samo tijekom krvarenja. Izuzetno je važno naglasiti jeste li imali spolne odnose ili ne.

Pripremite odgovore na sljedeća pitanja:

  • kada je nastupila prva menstruacija (u kojoj godini života),
  • koliko prosječno traju menstrualni ciklusi,
  • kako bi opisali krvarenja (bolna, obilna)
  • kojeg su intenziteta i koliko traju,
  • ukoliko imate bolove, kad ste ih zamijetili i koliko traju, koristite li bilo kakve druge lijekove i zašto.
  • Dodatno, svakako trebate napomenuti koji je osnovni razlog Vašeg dolaska.

Ukoliko posjet ginekologu niste obavili prije prvog spolnog odnosa bilo bi idealno da se on «obavi» barem unutar 3 mjeseca iza njega s ciljem isključenja mogućih infekcija, određivanja kontracepcije i savjetovanju o fiziologiji tijela.

Što i kako u samoj ordinaciji?

Prije nego što pregled započne ginekolog će s Vama razgovarati o razlogu Vašeg dolaska te će Vas pitati podatke iz osobne, ali i obiteljske anamneze.

Pri odlasku ginekologu odjenite se da Vam bude što ugodnije. Prije samog pregleda poželjno je isprazniti mokraćni mjehur. Sam pregled se obavlja na ginekološkom stolu koji omogućuje olakšani pristup spolnim organima žene.

Nakon razgovora i razmatranja problema s liječnikom, a pred sami pregled skidate donje rublje. Potom sjedate na ginekološki stol i time se omogućuje detaljni pregled kako vanjskog spolovila tako i rodnice uvođenjem ginekološkog instrumenta (spekuluma) koji omogućava detaljni prikaz stjenke rodnice, boje, količine i konzistencije iscjetka, te izgleda i veličine grlića maternice. Ovime se omogućuje uzimanje obriska grlića maternice pomoću štapića i špatule za papa test i mikrobiološku ocjenu iscjetka rodnice. Potom se uvode, nakon nježnog rastvaranja stidnih usana, prsti (najčešće desne ruke) u sterilnim rukavicama u rodnicu, dok se lijeva ruka nalazi na trbuhu pacijentice, pa se opipom procjenjuju maternica i jajnici. Time se dobivaju podaci o položaju, veličini organa, njihovoj konzistenciji i međuodnosima.

Ultrazvučni pregled može se obaviti dvojako; naslanjanjem abdominalne sonde na prednji trbušni zid ili, ukoliko je pacijentica imala spolni odnos uvođenjem transvaginalne sonde (na koju se prethodno navuče medicinska zaštitna navlaka). Ultrazvučna ocjena izgleda ginekoloških organa (maternice i jajnika) iznimno je važna u ocjeni cjelovitog reproduktivnog zdravlja žena.

Kako olakšati te odagnati strah kod djevojaka od prvog pregleda? Što mogu učiniti roditelji, a što liječnik?

Liječnik svojom verbalnom i neverbalnom komunikacijom može znatno olakšati prvi, ali i sve daljnje preglede. Uvažavanjem integriteta tijela pacijentice, ocjenom njezinog psihofizičkog stanja te odmjerenim pristupom i objašnjavanjem tijeka samog pregleda kao i postupaka, ginekolog doprinosi uspostavi iznimno važnog povjerenja.

Roditelj kroz uvođenje razgovora o spolnom životu u svakodnevnicu i demistificiranjem ginekološkog pregleda kao sastavnog dijela u očuvanju ženskog spolnog zdravlja također doprinosi uspostavi povjerenja njihovom odnosu. Odabir liječnika vrlo se često temelji na preporuci prijateljice ili bliskog obiteljskog srodnika. Ulaskom u ordinaciju kao pratnja majci koja odlazi na pregled je idealno, jer djevojka stječe uvid u sam prostor i uspostavlja se prva komunikacija te gubi strah od nepoznatoga.

Savjeti

Nastojite s Vašim liječnikom biti što iskreniji i precizniji. Skrivanjem podataka i neadekvatnom primjenom terapije prvenstveno štetite sami sebi. Imajte na umu da svakom promjenom partnera dovodite sebe u opasnost od nove infekcije. Stoga se držite naputaka o zašiti od spolno prenosivih bolesti i kontracepciji.

Autor: prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med.spec. ginekologije i porodiljstva

Podijeli!