U 2018. godini Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i brojnim partnerima započeli su s planiranjem i pripremama provedbe prve faze reorganiziranog  Nacionalnog preventivnog programa  ranog otkrivanja raka vrata maternice na regionalnoj razini (pilot-program), koja uključuje novi pristup probirnom testiranju, a provodit će se u Virovitičko-podravskoj županiji među ženama u dobi od 20 do 64 godine.

Svrha i cilj provedbe prve faze reorganiziranog Programa je testiranje izvedivosti prijedloga protokola s novim pristupom (primarnim testiranjem na HPV) kako bi se završna verzija mogla prilagoditi za provedbu na nacionalnoj razini na temelju podataka praćenja i iskustava prve faze provedbe (pilot-projekta), odnosno procijeniti novi pristup provedbe programa probira za rak vrata maternice i utvrditi potrebne preduvjete i resurse za planiranje i organiziranje potpune implementacije stručnih smjernica na nacionalnoj razini.

U 2019. i 2020. godini provodila su se daljnja poboljšanja i razvoj programa probira, uključujući uvođenje testiranja na HPV kao primarnog testa probira za žene iznad 30 godina te razvoj edukativno informativnih materijala i internetske stranice za edukaciju i informiranje.

Podijeli!