Infekcija HPV virusom spolno je prenosiva bolest, a simptomi HPV-a variraju s ovisno o tipu virusa kojim je osoba zaražena. Ukupno postoji oko 200 različitih tipova virusa od kojih su 30 spolno prenosivi. Tipovi virusa dijele se na: “visokorizične”, onkogene tipove (16, 18, 31, 33, 45…..) i “niskorizične”, neonkogene tipove (6, 11, 42, 43, 44….).

Infekcija HPV-om najčešće (u 8-9 od 10 slučajeva) prolazi unutar dvije godine od zaraze i bez liječenja (eliminira je naš imunološki sustav), bez ikakvih znakova bolesti.  No kod nekih osoba infekcija HPV-om može uzrokovati spolne bradavice ili kondilome na genitalijama, anusu. Kondilomi se manifestiraju kao tvorbe koje su mekane, vlažne, uzdignute ili ravne, blijedoružičaste boje na sluznicama genitalija ili oko anusa, a može se pojaviti jedna ili više njih. Mogu se pojaviti nekoliko tjedana ili mjeseci nakon spolnog odnosa sa zaraženom osobom, a ne moraju se pojaviti uopće. Kod tipova HPV visokog rizika dugoročna infekcija može kod dijela zaraženih osoba uzrokovati maligne promjene i  rak vrata maternice , stidnice, i rodnice kod žena, penisa kod muškaraca te anusa i grla kod oba spola. Detaljnije o simptomima HPV-a  možete pročitati na stranici Necurak!

HPV se prenosi spolnim kontaktom (vaginalnim, analnim ili oralnim seksualnim odnosom) sa zaraženom osobom, no može se prenijeti i drugim oblicima intimnog kontakta, kod dodira zaražene kože s kožom ili sluznicom, što uključuje predigru i maženje. S obzirom da ova infekcija vrlo često nema nikakve simptome, osobe koje prenose virus često nisu svjesne da su zaražene. Upravo su zbog toga jako važne mjere prevencije infekcije HPV-om, a to su edukacija o rizicima i načinima zaštite , cijepljenje protiv HPV-a i redoviti ginekološki pregledi za žene.

Cijepljenje protiv HPV-a preporučuje se djevojčicama i dječacima između 11 do 15. godine života, a dobro je znati i da je cijepljenje protiv HPV-a besplatno do 25. godine života. Kako bi zaštita cjepivom bila učinkovita, važno je da se cijepe oba spola i preporuka je da se to čini prije mogućnosti kontakta s virusom odnosno prije početka seksualnog života. Osim što je bolji imunološki odgovor kod cijepljenja u mlađoj dobi, za osobe koje prime prvu dozu do 15. godine života, za kompletno cijepljenje su dovoljne dvije doze, za razliku od tri doze prilikom cijepljenja u dobi starijoj od 15 godina.

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) i Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta (ŠNZ) u Zagrebu, djevojke i mladići u dobi do 25 godina mogu se bez naručivanja i najave cijepiti protiv humanog papiloma virusa (HPV) na adresi Rockefellerova 12. Više informacija o cijepljenju bez naručivanja možete pročitati ovdje.

Preporuke za prevenciju HPV infekcije i raka vrata maternice

  1. Iako je rak vrata maternice jedan od najlakše sprječivih vrsta raka, po pojavnosti je u Hrvatskoj on treći najčešći rak kod žena  u dobi od 30 do 49 godina. U posljednjih pet godina u Hrvatskoj godišnje prosječno od raka vrata maternice oboli oko 300 žena, a umre njih više od 100. On je još uvijek četvrta najčešća vrsta raka kod žena u svijetu i među češćim vrstama raka kod mlađih žena. Procjenjuje se da je u zemljama Europske unije (EU-27) u 2020. godini dijagnoza raka vrata maternice postavljena kod 30 447 žena, dok je od te bolesti umrlo njih 13 437.
  2. Pojavnost novih slučajeva oboljenja godišnje (incidencija) i smrtnost (mortalitet) jako variraju u zemljama Europe, pri čemu dobno standardizirane stope iznose od manje od 5 slučajeva na 100 000 žena do više od 25 slučajeva na 100 000 žena. Dobno standardizirane stope smrtnosti se kreću od 1 slučaja smrti na 100 000 žena do 10 slučajeva smrti na 100 000 žena. U Hrvatskoj je stopa incidencije u 2020. iznosila 12,6, a smrtnosti 5,4 na 100 000 žena.
  3. Rak vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim ginekološkim pregledima. Međutim, postotak cijepljenja protiv HPV-a jako varira u zemljama Europe od manje od 5% do više od 90%. U Hrvatskoj je postotak cijepljenih petnaestogodišnjih učenica oko 40%, a učenika oko 25%.
  4. Sadašnji doprinos postizanju globalnih ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije u eliminaciji ove vrste raka znači doprinos smanjenju nejednakosti u opterećenju raka vrata maternice diljem Europe sutra

U videu možete pogledati izjave stručnjaka o sedam najvažnijih činjenica o prevenciji raka vrata maternice, najčešćeg karcinoma koji se povezuje s HPV-om na sljedećoj poveznici: Sedam činjenica koje trebate znati o raku vrata maternice.

 

 

                     

 

 

Podijeli!