Ginekološki pregled

Djevojkama i ženama preporuča se redovite, preventivne ginekološke preglede i Papa-test obavljati prema savjetu liječnika ovisno o nalazu i utvrđenom stanju, što može biti jednom godišnje.

Također, ako postoje sumnja ili simptomi spolno prenosive infekcije (bolesti) treba potražiti savjet liječnika radi što ranijeg otkrivanja i liječenja infekcije.

Svaki liječnički pregled, pa tako i ginekološki počinje s anamnezom i jednostavnim pretragama, koje se u slučaju potrebe proširuju na složenije i kompliciranije, kako bi se otkrio pravi uzrok i započelo odgovarajuće liječenje.

Ovisno o tegobama koje navodi pacijentica (npr. pojačan iscjedak, svrbež spolovila, bol, nelagoda pri spolnom odnosu, promjene na koži i sluznici spolnog područja), a na temelju ginekološkog pregleda i nalaza Papa testa ili testiranja na HPV, ginekolog će po potrebi odrediti terapiju i/ili daljnje pretrage. Nema univerzalnog pravila kada bi se trebao napraviti prvi ginekološki pregled, ako djevojka nema i ranije nekih ginekoloških tegoba, poželjno je odluku o stupanju u spolni odnos popratiti odlaskom ginekologu radi savjetovanja o zaštiti spolnog zdravlja.

Ginekološkim pregledom mogu se uočiti neke promjene na vanjskim i unutarnjim ženskim spolnim organima (npr. promjene na koži i sluznici vanjskog spolovila, krvarenja, prisustvo patoloških tvorbi, neke anomalije itd.). Bilo kakva abnormalnost ili bolnost pri pregledu zahtijeva daljnju dijagnostičku obradu.

U slučaju sumnje na prisustvo infekcije spolnih organa, potrebno je učiniti mikrobiološke pretrage (uzimanje briseva iz grlića maternice na aerobne i anaerobne bakterije, klamidiju, mikoplazmu, ureaplazmu, HPV…). Pojedini uzročnici infekcija kao što su Trichomonas vaginalis, Candida i Gardnerella, mogu se vrlo jednostavno otkriti pregledom nativnog preparata vaginalnog sekreta pod mikroskopom. Kako bi se utvrdila prisutnost drugih mogućih uzročnika (bakterije, klamidija, mikoplazme, virusi), treba uzeti vaginalni i cervikalni obrisak. U slučaju simptoma mokraćnog sustava (bol i pečenje pri mokrenju, učestalo mokrenje) potrebno je učiniti i analizu mokraće i urinokulturu s brojem klica i antibiogram.

Ovisno o utvrđenim uzročnicima infekcije određuje se liječenje, koje se može sastojati od primjene odgovarajućih antibiotika u obliku oralne (tablete) i/ili lokalne (vaginalete) primjene.

Testiranje na uzročnika nekih spolno prenosivih bolesti (hepatitis B i C, sifilis, HIV) provodi se serološkim pretragama uzorka krvi (otkrivanje specifičnih protutijela u krvi). Nakon uzimanja male količine venske krvi, u laboratoriju se uzorak analizira na prisustvo specifičnih antitijela koje proizvodi organizam u slučaju infekcije i to je indirektni dokaz infekcije kod testirane osobe.

O spolno prenosivim bolestima i zaštiti spolnog zdravlja u ginekološkoj ordinaciji pročitajte ovdje.

O ginekološkim pregledima i spolno prenosive bolesti pročitajte ovdje.

Spolno prenosive infekcije često nemaju nikakve simptome, a neliječene mogu uzrokovati komplikacije i ozbiljne posljedice za zdravlje. Također, rak spolnih organa nema nikakve simptome u samom početku. Prvi simptom raka trupa maternice je krvarenje, rak vrata maternice dugo ne uzrokuje nikakve znakove, a uznapredovali rak jajnika može uzrokovati osjećaj punoće u trbuhu. Stoga je za rano otkrivanje i liječenje bolesti neophodno obavljati preventivne ginekološke preglede.

Preventivni ginekološki pregled

Za rano otkrivanje i liječe je bolesti potrebno je obavljati preventivne ginekološke preglede jednom godišnje, a Papa-test i HPV test prema uputi ginekologa.

  • Mlada žena (u dobi do 24 godine) treba ići kod ginekologa na Papa-test onoliko često koliko joj je to preporuči liječnik s obzirom na zdravstveno stanje i ginekološke nalaze, što može biti, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, i jednom godišnje.
  • Žene u dobi od 25 godina i starije, ako su prethodni Papa-testovi bili uredni, trebaju ići na preventivne preglede svake tri godine (u okviru nacionalnog programa ranog otrkivanja raka vrata maternice predviđeno je da se žene pozivaju svake tri godine na preventivni pregled koji uključuje Papa-test)

Ovisno o rezultatu Papa testa ili HPV testa, ginekolog upućuje ženu na daljnje pretrage koje mogu uključivati ponavljanje Papa testa i/ili testiranja na HPV i/ili kolposkopiju (pregled vrata maternice pod velikim povećanjem).

Preventivne ginekološke preglede potrebno je obavljati i u razdoblju kada prestaju ili su prestala mjesečna krvarenja, odnosno u razdoblju gašenja reproduktivnih funkcija, u perimenopauzi, menopauzi i postmenopauzi.

Odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje! Odlazak na redovite ginekološke preglede spašava život.

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE