Program probira

Određene vrste raka mogu se otkriti i liječiti i prije nego što izazovu simptome. Testiranje na rak, odnosno na preduvjete koji ga mogu uzrokovati, kod osoba koje nemaju simptome naziva se probir. Kod nekih vrsta, kao što je rak vrata maternice, probirom se može čak spriječiti i pojava samog raka. Probir na rak vrata maternice pomaže spriječiti nastanak raka ranim otkrivanjem abnormalnosti stanica vrata maternice u fazi prijezloćudnih promjena, tako da ih možemo izliječiti prije nego što se rak uspije razviti.  Kvalitetni, dobro organizirani programi probira pokazali su se vrlo učinkovitima u smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice, te mogu smanjiti smrtnost od ove bolesti za 80%.

S ciljem unaprjeđenja zdravlja stanovništva u Hrvatskoj se provodi organizirani probir (engl. screening) ranog otkrivanja raka dojke i vrata maternice u žena, te raka debelog crijeva i pluća u muškaraca i žena, kako bi se ostvario krajnji cilj smanjenja novih slučajeva tih bolesti, smanjenja smrtnosti od njih i poboljšanje kvalitete života stanovništva.

Za prva tri navedena sijela raka postoje znanstveno utemeljeni dokazi i preporuke Vijeća EU o pregledima za rano otkrivanje raka (2003/878/EC) za provedbu organiziranih probira.

Organizirani programi probirnih pregleda sastoje se od aktivnog pozivanja pojedinih skupina stanovništva na probirne preglede u cilju otkrivanja novooboljelih od raka ili prezloćudnih promjena tih sijela, te odgovarajućeg liječenja i skrbi, a sve uz odgovarajuću sustavnu organizaciju koja uključuje praćenje parametara kvalitete sukladno europskim smjernicama.

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE