HPV test

S obzirom da se infekcija sluznice humanog papiloma virusa (HPV) ne može vidjeti ni utvrditi pregledom, provodi se testiranje na HPV kojim se utvrđuje postoji li infekcija HPV-om i određuje se tip virusa (skupina virusa) kojim je osoba zaražena. Test se sastoji od analize brisa vrata maternice i rodnice molekularnom metodom kojom se utvrđuje prisutnost genetskog materijala HPV-a. Postupak prilikom uzimanja uzorka za testiranje na HPV sličan je onom kod Papa testa i provodi se tijekom ginekološkog pregleda.

Značenje rezultata testiranja na HPV

Pozitivan rezultat testiranja na HPV pokazuje da imate infekciju HPV-om i da ste moguće izloženi povećanom riziku od razvoja premalignih stanja i raka vrata maternice, pogotovo ako imate infekciju visokorizičnim tipovima virusa.

Pozitivan rezultat testiranja na HPV ne znači nužno da imate rak ili da ćete ga dobiti!

Iako je infekcija HPV-om vrlo česta infekcija, pogotovo među mladim spolno aktivnim osobama, najveći broj zaraženih osoba uspijeva i bez liječenja svladati infekciju. No ako se virus zadrži u stanicama sluznice, promjene na stanicama mogu napredovati sve do razvoja raka. Obično je za razvoj ovog sijela raka potrebno dulje razdoblje (10 – 15 godina).

S obzirom da se očekuje da će infekcija HPV-om u velikom broju slučajeva spontano nestati u roku od jedne do dvije godine, testiranje na HPV preporučuje se tek nakon 30. godine života.

Shema: Tijek infekcije HPV-om

Pozitivan rezultat testiranja na HPV ne znači nužno da imate rak ili da ćete ga dobiti!

Testiranje na HPV preporučuje se nakon 30. godine života.

Podijeli!