Prevencija raka vrata maternice

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima kod ginekologa.

Primarna prevencija – sprječavanje nastanka infekcije HPV-om koja je nužan uzročnik raka

Kao i kod drugih spolno prenosivih infekcija, najvažniji oblik zaštite je odgovorno spolno ponašanje i korištenje kondoma pri spolnom odnosu. Protiv infekcije HPV-om, koja je nužan preduvjet za razvoj raka vrata maternice, postoji cjepivo za zaštitu od određenih tipova HPV-a. Cijepljenje protiv HPV-a je u redovitome programu cijepljenja u Hrvatskoj za učenice i učenike osmih razreda osnovnih škola. O infekcjii HPV-om i raku vrata maternice možete pročitati ovdje.

Sekundarna prevencija – rano otkrivanje predstadija raka i raka vrata maternice

No, ako se infekcija HPV-om i dogodi, bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka – oko 10 -15 godina, tijekom kojeg imamo vremena za preventivne ginekološke preglede i jednostavan i bezbolan probirni test (Papa test i HPV test) kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene ili u njihovoj ranoj fazi.

Tercijarna prevencija – liječenje i rehabilitacija nakon liječenja raka vrata maternice

Vrsta liječenja raka vrata maternice ovisi o stupnju bolesti, dobi pacijentice, ostvarenoj želji za potomstvom, uspjehu liječenja, ali i o komplikacijama različitih načina liječenja. Također u dobroj mjeri ovisi o stavu pacijentice prema ovoj dijagnozi i psihičkoj spremnosti da rješava moguće postojeće probleme. Predstadiji raka (premaligne promjene) na sluznici vrata maternice, liječe se, ovisno o veličini promjene, uklanjanjem promijenjenog dijela sluznice na vratu maternice laserski (konizacija laserom), strujom (LLETZ), kirurškim metodama (konizacija nožem), elektrokoagulacijom ili elektrokauterizacijom, krioterapijom te laservaporizacijom. Viši stadiji invazivne maligne bolesti liječe se kirurškim zahvatima odstranjenja  zahvaćenim tkivima te zračenjem i kemoterapijom. Više o liječenju i što nakon liječenja pročitajte ovdje.

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE