Prevencija raka vrata maternice

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i preventivnim pregledima kod ginekologa.

Primarna prevencija – sprječavanje nastanka infekcije HPV-om koja je nužan uzročnik raka

Kao i kod drugih spolno prenosivih infekcija, najvažniji oblik zaštite je odgovorno spolno ponašanje i korištenje kondoma pri spolnom odnosu. Protiv infekcije HPV-om, koja je nužan preduvjet za razvoj raka vrata maternice, postoji cjepivo za zaštitu od određenih tipova HPV-a. Cijepljenje protiv HPV-a je u redovitome programu cijepljenja u Hrvatskoj za učenice i učenike osmih razreda osnovnih škola. O infekcjii HPV-om i raku vrata maternice možete pročitati ovdje.

Sekundarna prevencija – rano otkrivanje predstadija raka i raka vrata maternice

No, ako se infekcija HPV-om i dogodi, bolest se sporo razvija i potrebno je razmjerno dugo razdoblje između infekcije i nastanka raka – oko 10 -15 godina, tijekom kojeg imamo vremena za preventivne ginekološke preglede i jednostavan i bezbolan probirni test (Papa test i HPV test) kojim se ova bolest može otkriti dok se još nisu razvile zloćudne promjene ili u njihovoj ranoj fazi. Predstadiji raka (premaligne promjene) na sluznici vrata maternice, liječe se, ovisno o veličini promjene, uklanjanjem promijenjenog dijela sluznice na vratu maternice laserski (konizacija laserom), strujom (LLETZ), kirurškim metodama (konizacija nožem), elektrokoagulacijom ili elektrokauterizacijom, krioterapijom te laservaporizacijom.

Tercijarna prevencija – liječenje i rehabilitacija nakon liječenja raka vrata maternice

Vrsta liječenja invazivnog raka vrata maternice ovisi o stupnju bolesti, dobi pacijentice, ostvarenoj želji za potomstvom, uspjehu liječenja, ali i o komplikacijama različitih načina liječenja. Također u dobroj mjeri ovisi o stavu pacijentice prema ovoj dijagnozi i psihičkoj spremnosti da rješava moguće postojeće probleme. Viši stadiji invazivne maligne bolesti liječe se kirurškim zahvatima odstranjenja  zahvaćenim tkivima te zračenjem (radioterapija) i kemoterapijom, a prema potrebi  uključuju i palijativnu skrb. Više o liječenju i što nakon liječenja pročitajte ovdje.

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE