Infekcija HPV virusom spolno je prenosiva bolest, a simptomi HPV-a variraju s ovisno o tipu virusa kojim je osoba zaražena. Ukupno postoji oko 200 različitih tipova virusa od kojih su 30 spolno prenosivi, a s obzirom da ova infekcija vrlo često nema nikakve simptome, osobe koje prenose virus često nisu svjesne da su zaražene. Upravo su zbog toga edukacija, cijepljenje i redovito testiranje ključ sprječavanja HPV zaraze koja u oba spola može voditi do ozbiljnih zdravstvenih problema i dijagnoza. Kod žena je to najčešće rak vrata maternice.

Koji su simptomi HPV-a?

Simptomi infekcije HPV-om mogu varirati, a mnogi nositelji nemaju vidljive znakove. Kod HPV tipova niskog rizika simptomi HPV zaraze mogu uključivati spolne bradavice ili kondilome na genitalijama, anusu. Kondilomi se manifestiraju kao tvorbe koje su mekane, vlažne, uzdignute ili ravne, blijedoružičaste boje na sluznicama genitalija ili oko anusa, a može se pojaviti jedna ili više njih. Mogu se pojaviti nekoliko tjedana ili mjeseci nakon spolnog odnosa sa zaraženom osobom, a ne moraju se pojaviti uopće. Kod tipova HPV visokog rizika dugoročna infekcija može kod dijela zaraženih osoba uzrokovati maligne promjene i rak na stanicama vrata maternice, stidnice, i rodnice kod žena, penisa kod muškaraca te anusa i grla kod oba spola.

Važno je znati da većina zaraženih nema simptome dugo vremena prije nego se razvije uznapredovala maligna bolest, stoga redoviti pregledi igraju ključnu ulogu u prepoznavanju potencijalnih problema.

Kako smanjiti rizik od zaraze HPV-om?

Edukacija i odgovorno spolno ponašanje te korištenje zaštite kondomom mogu smanjiti rizik od zaraze. Važno je naglasiti kako kondomi kao sredstvo kontracepcije i zaštite svakako pridonose prevenciji, ali nisu potpuna zaštita jer se virus može prenijeti i dijelovima koje kondom ne pokriva, te osim spolnim odnosom i prilikom intimnog kontakta kao što je maženje i predigra.

Kao najučinkovitiji načini smanjivanja rizika su cijepljenje oba spola i redoviti ginekološki pregledi i testiranje.

Koliko je sigurno cjepivo protiv HPV-a i kada se cijepiti?

Cjepivo protiv HPV-a je sigurno i pouzdano, a to potvrđuje činjenica da je do sada širom svijeta distribuirano više milijuna doza, a ozbiljne nuspojave nisu zabilježene. Najčešće su blage nuspojave, poput bolova na mjestu aplikacije, koje su prolazne.

Kako bi zaštita cjepivom bila učinkovita, važno je da se cijepe oba spola i preporuka je da se to čini prije mogućnosti kontakta s virusom odnosno prije početka seksualnog života. Tako je preporuka stručnjaka da se cjepivo primi oko 11 do 15. godine života, a dobro je znati i da je cijepljenje protiv HPV-a besplatno do 25. godine života. Osim što je bolji imunološki odgovor kod cijepljenja u mlađoj dobi, za osobe koje prime prvu dozu do 15. godine života, za kompletno cijepljenje su dovoljne dvije doze, za razliku od tri doze prilikom cijepljenja u dobi starijoj od 15 godina.

Simptomi HPV zarazom mogu se uspješno spriječiti i otkriti na vrijeme, ali za to je potrebno imati na umu mogućnost i važnost prevencije. Ako želite zaštiti svoje zdravlje i zdravlje osobe koja vam je važna, educirajte se i pričajte o tome. HPV infekcija ne mora nužno rezultirati ozbiljnim zdravstvenih komplikacijama.

 

Simptomi HPV

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE