Epidemiološki podaci

Kao i u razvijenim zemljama u svijetu i u Hrvatskoj se u posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice smanjuje. U posljednjih deset godina u Hrvatskoj bilježimo trend pada standardizirane stope incidencije raka cerviksa, dok je mortalitet stabilan. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdravstvenih prioriteta.

Dok je prema podacima registra za rak HZJZ-a u Hrvatskoj rak tijela maternice na četvrtom mjestu po učestalosti oboljevanja od svih slučajeva karcinoma u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među deset najučestalijih sijela raka u žena. No on je po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina među pet najučestalijih oblika raka. U 2021. godini je rak vrata maternice bio treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i štitnjače).

Svake godine prosječno oko 300 žena oboli od raka vrata maternice, a malo više od 100 žena umre od ove bolesti.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2021. godini oboljelo 286 žena što čini stopu od 13,3 na 100.000 stanovnika (u 2020.:276), a godišnje se u oko 700-800 žena (u 2019.: 823; u 2020.: 590) dijagnosticira premaligna promjena visokog stupnja (karcinoma in situ, uključujući HSIL). Prema Izvješću o umrlim osobama u 2022. godini je umrlo 109 žena (u 2021.: 122) od posljedica te bolesti (stopa 5,5 na 100.000 stanovnika).

Karcinom cerviksa se javlja u nešto mlađoj dobi nego druga sijela raka genitalnog trakta  – u 2021. je 37% novooboljelih žena bilo mlađe od 50 godina, a prosječna dob prilikom dijagnoze je bila 56 godina. U posljednjih deset godina prosječno je najveći broj žena (57% od ukupnog prosječnog broja oboljelih) oboljelih od raka vrata maternice u vrijeme dijagnoze imao od 40 do 64 godina. Najveća incidencija raka vrata maternice u razdoblju 2017.-2021. godine je bila u dobi od 55 do 64 godina, a najveća učestalost predstadija raka (karcinom in situ i promjene na stanicama višeg stupnja – HSIL ili CIN 3) je bila u dobi od 30 do 39 godina.

Rezultati međunarodnog istraživanja CONCORD-3  pokazuju da je petogodišnje preživljenje od raka vrata maternice za žene dijagnosticirane u razdoblju 2010.-2014. 63 %, što Hrvatsku svrstava u donju trećinu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje.

Broj oboljelih i umrlih žena od raka vrata maternice (C53) u Hrvatskoj, 2001.-2020.

Epidemiologija raka vrata maternice u svijetu

Iako se posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, smanjuje,  globalno je prema procjenama GLOBOCANA za 2020. godinu, rak vrata maternice još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti (6,5% svih slučajeva raka) i smrtnosti (7,7% svih smrti od raka) kod žena diljem svijeta. Najveći udio novih slučajeva (70%) i smrti (85%) zabilježen je u zemljama niskog ili srednjeg stupnja razvoja.

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim preventivnim pregledima kod ginekologa.

Budući da se gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim preventivnim pregledima kod ginekologa u Hrvatskoj je uveden organiziran probir za rak vrata maternice – nacionalni preventivni program ranog otkrivanja raka vrata maternice radi smanjenja pojavnosti novih slučajeva oboljenja i smrti i poboljšanja rezultata oportunističkih pregleda.

Podijeli!

PREUZMI OVDJE

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr