Koliko često raditi PAPA test, što on uopće je i zašto ga je potrebno raditi pitanja su koja se pojavljuju kod svih žena u nekom razdoblju života. Kako bismo vam ukazali na važnost ovakvih pregleda, u ovom ćemo tekstu odgovoriti na neka od tih najčešćih pitanja, a ako nešto želite znati, a nismo rekli – javite nam se. Podignimo zajedno svijest o važnosti brige za vlastito zdravlje edukacijom i širenjem informacija.

Što je PAPA test i zašto ga raditi?

PAPA test je neinvazivna (bezbolna) pretraga za žene, gdje se uzimanjem brisa, utvrđuje postoje li neke promjene na stanicama vrata maternice. Glavni cilj redovitog PAPA testiranja trebala bi biti prevencija i rano otkrivanje stanja koja se mogu uspješno liječiti i prije nego se razvije rak i time prevenirati značajno teže oblike bolesti. Osim toga, PAPA test može ukazati na neke upale i spolno prenosive infekcije, pružajući priliku za njihovo otkrivanje i liječenje i preventivno djelovanje radi sprječavanja širenja infekcije.

Što znače oznake CIN I, CIN II i CIN III na nalazu PAPA testa?

Ovim se oznakama označava stupanj prisutnosti abnormalnih (atipičnih) pločastih stanica sluznice odnosno pojavu abnormalnih stanica u slojevima stanica sluznice dijela maternice koji se zove vrat maternice. Tako je CIN I (skraćeno od cervikalna intraepitelna lezija) oznaka za niski stupanj (prema novoj podjeli to je LSIL  – skraćeno od engleskog pojma low grade squamous intraepithelial lesion što znači intraepitelna lezija skvamoznih (pločastih) stanica niskog stupnja), dok su CIN II i CIN III oznake za promjene visokog stupnja (prema novoj podjeli to je HSIL – skraćeno od engleskog pojma high grade squamous intraepithelial lesion što znači intraepitelna lezija skvamoznih odnosno pločastih stanica visokog stupnja).

Oznake 1,2 i 3 označuju veličinu odnosno dubinu sluznice koja je zahvaćena promjenama stanica u tkivu vrata maternice (cerviksa), te što je brojka veća, veća je i dubina zahvaćenosti tkiva. Tako je kod CIN 1 promjenama zahvaćeno oko jedne trećine debljine sluznice, a kod CIN 2 i 3 dvije odnosno tri trećine debljine sluznice. Svi CIN-ovi su promjene na stanicama vrata maternice koje su najčešće uzrokovane infekcijom visokorizičnim tipovima HPV-a i predstavljaju moguće predstadije raka vrata maternice, ali je kod CIN I taj rizik jako mali, dok je kod CIN III stanja izrazito velik.

Postoji još neke oznake za promjene na drugim vrstama stanica sluznice vrata maternice poput AIS koje označavaju promjene na žlijezdanim stanicama vrata maternice, no CIN-ovi su češći.

Koliko često raditi PAPA test?

Učestalost PAPA testiranja varira ovisno o rezultatima prethodnih testova. Preporuke stručnjaka sugeriraju da je, u slučaju prethodnih urednih nalaza, PAPA test dovoljno raditi svake tri godine. U slučaju da je PAPA test pokazao određene abnormalnosti, test bi se trebao raditi češće, svakih godinu dana odnosno po preporuci liječnika.

Važno je napomenuti i da se prvi PAPA test preporučuje nakon početka spolne aktivnosti odnosno kod žena koje imaju spolne odnose, ali nije potrebno prije 20. godine života.

Vaše zdravlje je u vašim rukama i nemojte čekati da situacija postane ozbiljna. Mnoga su stanja potpuno izlječiva ako se otkriju na vrijeme, a redovitim pregledima štitite i sebe o osobe oko sebe.

koliko često raditi papa test

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE