Na pitanje koliko često bi vam se preventivni pregledi kod ginekologa trebali naći na rasporedu, zapravo nema univerzalnog odgovora, ali postoje preporuke kada bi to bilo poželjno. Potreba za odlaskom na ginekološki pregled ovisi o nekoliko čimbenika, a ono što je u svakom slučaju jako važno su redoviti odlasci na preventivne preglede. U ovom tekstu pišemo o optimalnom vremenu za prvi posjet ginekologu, svrhu preventivnih pregleda te preporučene intervale za redovite kontrole.

Kada obaviti prvi pregled kod ginekologa?

Ako ne ranije (zbog eventualnih problema s menstruacijskim ciklusom ili drugih tegoba poput nerazjašnjenih bolova u trbuhu, simptomima povezanih sa spolnim hormonima i drugo), idealno bi bilo odluku o stupanju u spolni odnos popratiti odlaskom ginekologu, odnosno žena bi trebala prvi ginekološki pregled obaviti kada postane spolno aktivna (nakon prvog spolnog odnosa), a to je u Hrvatskoj prema nizu istraživanja u prosjeku oko 17. godine života.

Roditelji djevojaka mogu izabrati ginekologa za svoju kćer nakon što napuni 12 godina, a sa 16 godina to može i djevojka sama bez pratnje roditelja.

S druge strane, ukoliko žena nema spolne odnose, posjet ginekologu bio bi pametna odluka oko 21. godine života.

Zašto preventivni pregledi kod ginekologa?

Većina ozbiljnih dijagnoza povezanih sa ženskim spolnim zdravljem, kao primjerice rak vrata maternice mogu se uspješno spriječiti i liječiti, ali za to postoji jedan preduvjet – moraju se otkriti u početnim stadijima. Kako se te dijagnoze ne bi razvile u uznapredovale stadije bolesti, potrebno je njihovo rano otkrivanje, a upravo za to služe preventivni ginekološki pregledi.

Koliko često obavljati ginekološke preglede?

Ako se vratimo na početak priče, univerzalni odgovor ne postoji, ali u većini slučajeva preporuka za zdrave osobe koje nemaju simptome bolesti i nemaju rizična izlaganja za spolno prenosive infekcije je jedan pregled u dvije godine. Za osobe koje su imale neku infekciju ili pokazale određene abnormalnosti na PAPA testu i za osobe koje imaju više spolnih partnera, preporuka je jedan pregled godišnje. Možemo zaključiti da je važno obavljati preventivne ginekološke preglede  redovito, a njihova će učestalost ovisiti o preporuci liječnika ovisno o nalazu i utvrđenom stanju i razvoju stanja.

Podizanje svijesti i briga o vlastitom zdravlju

Kao i za mnogo drugih stvari, često zanemarimo brigu o zdravlju dok je sve u redu. Na žalost, s obzirom da mnoge spolno prenosive infekcije i pojava premalignih promjena na sluznici spolnih organa često dugo vrijeme nemaju nikakve simptome ili su oni oskudni, osjećaj da je sve “u redu” često zavara, a u trenu kada se pojave simptomi već se radi o dosta ozbiljnom stanju.

Preuzmite brigu za svoje zdravlje i potaknite žene u svojoj blizini na isto. Što prije redoviti preventivni pregledi postanu navika, to će manje žena svakog dana biti pogođeno ozbiljnim, za život opasnim dijagnozama.

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE