Rak vrata maternice jedan je od oblika raka na koji se može utjecati, koji se može spriječiti i koji se može liječiti, ako se otkrije na vrijeme. Upravo je zato važno da se o njemu educiramo, podižemo svijest o cijepljenju, preventivnim pregledima i testiranjima. Donosimo vam sedam stvari koje biste trebali znati o raku vrata maternice i kako ga spriječiti.

Infekcija HPV-om glavni je uzročnik raka vrata maternice kod žena

Dugotrajna i ne liječena infekcija visokorizičnim tipovima Humanog papiloma virusa (HPV) jedan je od najčešćih uzroka raka vrata maternice. Rak vrata maternice je u 99,7 % slučajeva uzrokovan infekcijom HPV-a. Cijepljenje protiv HPV-a , kako žena tako i muškaraca koji ovaj virus mogu prenijeti, uvelike smanjuje mogućnost nastanka raka.

U Hrvatskoj svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice

U Hrvatskoj godišnje od raka vrata maternice oboli više od 300 žena, dok ih više od 100 izgubi bitku s ovom bolešću. Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni ginekološki pregledi značajno smanjuju šanse za nastanak ove vrste raka.

Najčešći je oblik raka kod žena između 35 i 55 godina

Rak vrata maternice treći je najčešći rak žena u Hrvatskoj u dobi od 30 do 39 godina, a najveći broj oboljelih žena nalazi se u dobnoj skupini od 35 do 55 godina. Pravovremena prevencija i redoviti pregledi zato su iznimno važno u ovoj dobnoj skupini.

Rak vrata maternice jedan je od najpreventabilnijih oblika raka

Gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti! Ovaj rak je jedan od najpreventabilniji u cijeloj ljudskoj populaciji jer se može rano dijagnosticirati redovitim pregledima, a cijepljenjem protiv HPV virusa mogućnost pojave znatno se smanjuje.

Rak vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a

Sprječavanjem i smanjenjem rizika za zarazu HPV virusom izravno se utječe na sprječavanje razvoja raka vrata maternice kod žena. Ovo postižemo cijepljenjem djece u ranoj adolescentskoj dobi, i to djevojčica i dječaka. Imunološki odgovor na cjepivo u dobi od 10 do 15 godina puno je bolji nego kod odraslih i u toj je dobi mogućnost zaraze virusom puno manja, pa je i cjepivo učinkovitije.

Programi probira i testiranje mogu smanjiti smrtnost bolesti za 80 %

Redoviti preventivni ginekološki pregledi i testiranje Papa testom i testom na HPV, i program probira, odnosno testiranje premaligne promjene dok se rak još nije razvio, načini su na koji se mogu otkriti promjene i prije nego nastane rak ili se rak može dijagnosticirati u ranomstadiju koji se može uspješno liječiti. Kvalitetni, dobro organizirani programi probira pokazali su se vrlo učinkovitima u smanjenju pojavnosti i smrtnosti od raka vrata maternice, te mogu smanjiti smrtnost od ove bolesti za 80 %.

Simptomi su nespecifični i rijetki

Još jedan razlog za podizanje svijesti o važnosti preventivnih i redovitih ginekoloških pregleda je činjenica da rak vrata maternice duže vrijeme ne pokazuje simptome u ranim stadijima, kada ga je najbolje liječiti jer je u tom slučaju postotak uspješnosti liječenja puno veći.

Rak vrata maternice ozbiljan je zdravstveni problem, ali uz pravilnu edukaciju, preventivne mjere, cijepljenje i redovite ginekološke preglede, žene mogu značajno smanjiti svoj rizik od ove bolesti. Dovoljno je da odlučite da je pojava bolesti film koji nećete gledati i uzmete zdravlje u svoje ruke.

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE