Cijepljenje protiv Humanog papiloma virusa (HPV) način je prevencije i zaštite protiv stanja koja mogu imati velike posljedice, a do kojih uopće ne treba doći. Tako HPV kod žena može uzrokovati rak vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj svake godine oboli oko 300 žena, a više od 100, na žalost izgubi bitku s tom bolešću. Kako biste zaštitili sebe i osobe oko sebe, cijepljenje je način da to takvih stanja uopće ne dođe.

Zašto se cijepiti protiv HPV-a?

Glavni razlog cijepljenja protiv HPV-a je zaštita i prevencija. Postoji više od 200 tipova HPV-a, a cjepivo pruža zaštitu od bolesti koje uzrokuju 9 najčešćih tipova koji se povezuju s bolestima i kod muškaraca i kod žena, pa cijepljenje, uz ostale mjere opreza, predstavlja siguran način sprječavanja bolesti koje uzrokuje HPV: spolnih bradavica i kroničnih infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a koje mogu uzrokovati razvoj raka spolnih organa, anusa ili grla.

Ipak, ne smijemo zaboraviti da rak vrata maternice u manjem postotku mogu uzrokovati i drugi čimbenici osim infekcije HPV-om, te da postoje visokorizični tipovi koji nisu obuhvaćeni cijepljenjem, a budući da infekcija HPV-a najčešće nema simptoma, redoviti ginekološki pregledi i dalje su potrebni.

Zašto cijepljenje u osnovnoj školi?

Za cijepljenje dječaka i djevojčica u osnovnoj školi, postoje dva glavna razloga. Jedan od njih je imunološka reakcija na cjepivo koja je puno bolja u mlađoj dobi, a drugi je činjenica da u toj dobi djeca još ne stupaju u spolne odnose pa nisu niti mogla biti izložena infekciji, a cijepljenje prije izloženosti virusu je učinkovitije. Na taj je način učinkovitost cijepljenja puno veća i predstavlja puno bolju zaštitu u odrasloj dobi.

Zašto je važno da se cijepe oba spola?

S obzirom na to da se HPV prenosi spolnim putem, HPV infekcija u jednakoj mjeri pogađa i muškarce i žene. Isto tako oba spola mogu biti prijenosnici bolesti, a da toga u većini slučajeva nisu svjesni, pogotovo ako nema simptoma. Probirna testiranja i preventivni pregledi za rano otkrivanje premalignih promjena i ranih stadija raka postoje za rak vrata maternice, no za ostale karcinome koje može uzrokovati infekcija HPV-om nema probirnih pregleda. Upravo je zato cijepljenje oba spola iznimno važno u sprječavanju nastanka infekcije HPV-om, suzbijanju širenja HPV zaraze i sprječavanju bolesti uzrokovanih HPV-om.

HPV cijepljenje za odrasle

Iako je cjepivo najučinkovitije kada se primi prije stupanja u spolne odnose, cijepljenje u odrasloj dobi također smanjuje moguće posljedice. Osim cijepljenja, važno je i pridržavanje mjera opreza kod spolnih odnosa, pogotovo kod osoba s više partnera, i provođenje redovitih preventivnih pregleda i testiranja (Papa test, test na HPV).

U Hrvatskoj je tako cjepivo besplatno za sve do 25. godine života, dok je kasnije besplatno na medicinsku indikaciju (preporuku liječnika zbog određenih bolesti ili stanja), a na zahtjev je omogućeno uz plaćanje.

HPV cijepljenje – nuspojave

HPV cjepivo ocijenjeno je kao iznimno sigurno na temelju usporedbe primjenjenih doza i prijavljenih nuspojava. Naime, u Hrvatskoj se cjepivo protiv HPV-a primjenjuje od 2007. godine, a do danas nije zabilježena nijedna ozbiljnija nuspojava. Većina nuspojava  koje se povremeno javljaju su blage i prolazne, slične onima koje se mogu pojaviti kod drugih vrsta cijepljenja. To uključuje bolnost, crvenilo ili oteklinu na mjestu uboda, povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, umor, mučninu, bol u mišićima ili zglobovima.

Saznajte sve što vas zanima, educirajte se i donesite najbolju odluku za sebe i osobe oko sebe.

HPV cijepljenje

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE