Rizik od raka vrata maternice povećava se s obzirom na godine i stil života, ali jedna od najvažnijih stvari za napomenuti je to da je ovo rak koji se može spriječiti u više od 99% slučajeva. Rak vrata maternice najčešće je posljedica dugotrajne infekcije HPV virusom, pa cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni ginekološki pregledi predstavljaju prioritet brige za vlastito zdravlje.

Rizik od raka vrata maternice

Rizičnih je čimbenika nekoliko, ali svakako najveći je HPV infekcija. Žene koje imaju kroničnu, neliječenu infekciju nekim od visokorizičnih (onkogenih) tipova HPV-a u značajnom su riziku za oboljenje od ovog oblika raka. Osim toga, povećani rizik povezan je i s pušenjem, dugotrajnim konzumiranjem oralne hormonalne kontracepcije, velikim brojem poroda, nepravilnom prehranom te nasljeđenim čimbenicima.

U svijetu, rak vrata maternice, drugi je najčešći rak u žena, dok je u Hrvatskoj on na desetom mjestu po učestalosti od svih vrsta raka u žena, a na trećem mjestu po učestalosti u žena u dobnoj skupini od 30 do 49 godina. Zabrinjavajuće su brojke da u Hrvatskoj svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice, a još više uznemiruje činjenica da se taj rak u većini slučajeva mogao spriječiti.

Kako saznati koliki imate rizik od raka vrata maternice?

Redoviti ginekološki pregledi koji uključuju savjetovanje s izabranim ginekologom i probirno testiranje Papa testiranje i testiranje na HPV, sigurni su načini da na vrijeme, prije pojave simptoma otkrijete koliki imate rizik od raka vrata maternice, te da se rano otkriju abnormalne stanice koje su predstadiji raka kada je liječenje gotovo stopostotno. Ovdje možemo naglasiti da su se kvalitetni programi probira pokazali vrlo učinkovitima te da mogu smanjiti smrtnost ove bolesti za nevjerojatnih 80%. Cijepljenje protiv HPV-a smanjuje rizik nastanka infekcije HPV-om, koji je glavni uzročnik raka vrata maternice, i ostalih bolesti koje uzrokuje HPV.

Okvirnu procjenu rizika možete saznati i na našem kalkulatoru rizika, gdje uz okvirnu procjenu možete saznati čimbenike, preporuke i načine prevencije ove bolesti. Osim toga, naši stručnjaci mogu vam odgovoriti na sva Vaša pitanja kako biste imali sve potrebne informacije i na najbolji se način pobrinuli za svoje zdravlje.

Važnost cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih pregleda

Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti preventivni pregledi siguran su put prema zaštiti od raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om i oni nam trebaju biti prioritet u zaštiti zdravlja. S obzirom da je rak vrata maternice vrsta raka koji se uspješno može spriječiti, možemo reći da je u slučaju ove vrste raka zdravlje u našim rukama, jer je važno primijeniti dostupne preventivne mjere – cijepiti se protiv HPV-a u djetinjstvu i mladosti i odlaziti redovito na ginekološke preglede.

 

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE