Simptomi raka vrata maternice, često nespecifični u početnim fazama, mogu proći neprimijećeno. Upravo je to jedan od glavnih razloga što se bolest otkrije tek u kasnijim fazama. Iako je prevencija važna kao i kod drugih bolesti i stanja, kod raka vrata maternice ona je posebno važna jer imamo dostupne učinkovite mogućnosti za sprječavanje razvoja raka ili njegovo rano otkrivanje kada je liječenjeuspješnije. Predstadiji raka vrata maternice obično ne uzrokuju vidljive znakove bolesti, stoga su redoviti preventivni ginekološki pregledi i probirna testiranja (Papa test i test na HPV) ključni. Postoji nekoliko simptoma koji mogu upućivati na rak vrata maternice, stoga je važno obratiti pozornost na sljedeće simptome kako bi se što ranije postavila dijagnoza i započelo liječenje.

Simptomi koji upućuju na potrebu za pregledom

Stvaranje navike preventivnih ginekoloških pregleda i redovito Papa testiranje načini su da se simptomi raka vrata maternice otkriju na vrijeme. Ako se bolest otkrije u ranom stadiju, šanse za potpuni oporavak značajno se povećavaju. Od simptoma na koje biste trebali obratiti pozornost i dogovoriti pregled, najčešći su:

  • Vaginalno krvarenje: Uključuje nepravilno krvarenje između menstruacija, nakon spolnog odnosa ili nakon menopauze.
  • Neuobičajeni vaginalni iscjedak: Može biti vodenast, ružičaste boje i može imati neugodan miris.
  • Bol u zdjelici ili donjem trbuhu: Bol može biti prisutna tijekom različitih aktivnosti, uključujući spolne odnose.

Simptomi raka vrata maternice u uznapredovalim stadijima

S obzirom na to da bolest pokazuje jače simptome tek u uznapredovalim stadijima, važno je reagirati, ako ste ih primijetili. Ti simptomi uključuju:

  • Krvarenje između menstrualnih ciklusa: Neredovito krvarenje između dva menstrualna ciklusa.
  • Krvarenje nakon spolnog odnosa: Pojava krvi nakon spolnog odnosa može ukazivati na uznapredovale stadije raka.
  • Neuobičajen iscjedak: Iscjedak koji se razlikuje od uobičajenog može biti znak ozbiljnijih promjena.
  • Bolovi u donjem dijelu trbuha: Bolovi koji postaju intenzivniji mogu ukazivati na progresiju bolesti.

Infekcija HPV-om kao glavni uzrok

Najčešći uzrok raka vrata maternice je infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Ukoliko niste primili cjepivo protiv HPV-a posebno obratite pozornost na važnost redovitih papa testova.

Pričanje o ovome spašava živote

Vaše zdravlje je najvažnije! Podijelite ove informacije s vašim krugom prijatelja i obitelji. Preventivni pregledi mogu igrati ključnu ulogu u ranom otkrivanju raka vrata maternice. Razgovarajte otvoreno o važnosti redovitih ginekoloških pregleda i potičite žene u svojoj blizini na brigu o svom zdravlju. Vaša svijest i dijalog mogu biti ključ u zaštiti života onih koje volite.

 

simptomi raka vrata maternice

Podijeli!

Misli na svoju budućnost, napravi Papa test

Ako imaš neko pitanje, pošalji upit na

RVMsavjet@hzjz.hr

PREUZMI OVDJE